SIP trunk

SIP staat voor Session Initiation Protocol en maakt internettelefonie met een traditionele telefooncentrale mogelijk. SIP wordt als protocol ingezet om verschillende soorten verbindingen tot stand te brengen, waaronder spraak- en videoverbindingen. Voor spraakverbindingen via internet (Voice over IP) is SIP inmiddels wereldwijd een betrouwbare standaard geworden.

Vroeger werden telefoongesprekken via een analoge verbinding (PSTN) of een digitale verbinding (ISDN) verstuurd. Een SIP trunk vertoont veel overeenkomsten met een gewone telefoonlijn en sluit een bestaande telefooncentrale (PBX) met ondersteuning voor SIP trunk telefonie via internet aan op het openbare telefonie netwerk (het analoge PSTN). Het telefoonnet verwerkt elk telefoonnummer dat wordt ingevoerd en routeert een uitgaand gesprek vervolgens naar de gebelde partij via een traditionele telefoonlijn.

Hierdoor hoeft een bedrijf met een traditionele telefooncentrale niet meer via een digitale ISDN verbinding inkomend en uitgaand te bellen, maar worden via SIP trunking alle gesprekken via het datanetwerk afgehandeld. Dit datanetwerk kan een internetverbinding zijn, maar ook een gesloten bedrijfsnetwerk. Een SIP trunk fungeert dus als een soort schakel tussen een datanetwerk en een telefooncentrale, waardoor het grootste gedeelte van een telefoongesprek zich via een Hosted VoIP platform kan afspelen. Hierdoor kunnen er reguliere telefoonnummers gebruikt worden voor SIP, waardoor men ook gewoon te bereiken is voor mensen die gebruik maken van een reguliere telefoonlijn.

Een bedrijf dat kiest voor SIP trunking kan dus gebruik blijven maken van de bestaande telefoontoestellen en telefooncentrale (PBX). Het wordt dan ook vaak gebruikt door kleinere of middelgrote bedrijven die beschikken over een eigen PBX-centrale. Wanneer de telefooncentrale echter niet meer voldoet of beschikt over onvoldoende functionaliteit, is het aan te bevelen om te kiezen voor Hosted VoIP.

Voordelen

Lage maandelijkse kosten

Bij een SIP trunk vervangt een VoIP aansluiting de telefoon- of ISDN-lijn. Hierdoor kan een bedrijf tot wel de helft besparen op zaken als infrastructuur en gesprekskosten. Voorheen waren er in de vorm van een internetverbinding en koperverbinding verschillende infrastructuren noodzakelijk om data en spraak met de buitenwereld uit te kunnen wisselen. Een SIP trunk werkt via de internetverbinding, waardoor alle data inclusief spraak via deze verbinding wordt vervoerd.

Doordat een koperverbinding niet langer noodzakelijk is, komen de hoge abonnements- en onderhoudskosten van een ISDN-netwerk te vervallen. Ook worden de maandelijkse kosten van meerdere gesprekslijnen vermeden, zoals ISDN2 gesprekslijnen, ISDN4 gesprekslijnen, ISDN8 gesprekslijnen en ISDN10 gesprekslijnen. Hiermee kan een bedrijf op jaarbasis tot wel duizenden euro’s besparen, terwijl de bandbreedte indien nodig snel kan worden verlaagd of verhoogd.

Daarnaast is bellen via een VoIP provider behoorlijk goedkoper dan via een traditionele telefoonverbinding. De gesprekskosten bij SIP trunking liggen flink lager dan bij een ISDN abonnement. Doordat providers niet genoodzaakt zijn KPN infrastructuur in te kopen, is er sprake van meer concurrentie en worden er scherpere tarieven gehanteerd.

Geluidskwaliteit

Wanneer er wordt overgestapt van ISDN op SIP trunking, zal een bedrijf het verschil direct merken in de maandelijkse kosten. De kwaliteit van gesprekken blijft echter hetzelfde of wordt zelfs een stuk beter. Dit komt doordat de telefoongesprekken niet langer worden geleid over een storingsgevoelige koperverbinding.

Dit behoeft enige nadere uitleg. In feite bellen alle Nederlanders al via internet, aangezien er in ons land een netwerk ligt van kwalitatief hoogwaardige glasvezel verbindingen. In elke buurt eindigt deze glasvezel verbinding echter bij de wijkcentrale en worden telefoongesprekken verder geleid via een traditionele koperverbinding. Bij SIP trunking eindigt de hoogwaardige technologie niet bij de wijkcentrale, want telefoongesprekken worden vanaf de wijkcentrale met dezelfde technologie (namelijk via internet) verder geleid. Dit leidt tot een veel hogere kwaliteit en stabiliteit van telefoongesprekken dan via een conventionele koperverbinding.

Directe capaciteitsverandering

Een SIP trunk biedt ongeëvenaarde flexibiliteit in vergelijking met een traditionele telefooncentrale. De capaciteit kan in de vorm van bandbreedte snel worden verhoogd of verlaagd, onafhankelijk van de gebruikte VoIP software of hardware. Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld een ISDN 4 of ISDN 30 verbinding. Een SIP trunk kan direct aangesloten worden op een digitale telefooncentrale (IP PBX). In dat geval is conversie niet noodzakelijk. Bij een traditionele PBX is dat wel het geval, in dat geval kan voor de conversie gebruik gemaakt worden van gateways. Ook op internationaal vlak is SIP trunking mogelijk. Een internationale SIP trunk leidt internationaal telefoonverkeer via een internationaal datanetwerk naar een lokale PBX.

Toepassingen

Naast spraak kan er via het netwerk van een SIP trunk ook data verstuurd worden. Hierdoor is één verbinding al voldoende voor alle denkbare multimediale communicatie. Of het nu om een eenmaanszaak gaat of om een uitgestrekte kantooromgeving, er is uiteenlopende apparatuur beschikbaar waarmee via een SIP trunk eenvoudig via Voice over IP gebeld kan worden.

Nadelen

Net als bij traditionele telefonie is SIP trunking afhankelijk van een goede verbinding. In het geval van VoIP gaat het niet om een koperverbinding, maar om een toegewezen dataverbinding of internetverbinding. Deze verbinding moet stabiel zijn en liefst over genoeg capaciteit beschikken om niet alleen spraak, maar ook videobeelden te kunnen verzenden. Videobellen via VoIP wordt immers steeds populairder, doordat niet alleen desktopcomputers en laptops veelal over een webcam beschikken, maar ook smartphones en tablets vaak een ingebouwde camera hebben. Voor kwaliteitstelefonie via SIP trunking is zakelijk internet zoals zakelijk glasvezel van groot belang. Hiermee worden de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding gegarandeerd.