VoIP mobiel

Mobiel VoIP is IP telefonie via de mobiele telefoon. Er wordt dus niet gebeld via het traditionele telefonienetwerk, maar de spraak wordt verzonden via de internetverbinding van de mobiele telefoon. Een dergelijke telefoon moet dan wel beschikken over een 3G- of 4G-verbinding om over voldoende bandbreedte en snelheid te beschikken. Nog beter is uiteraard een WiFi verbinding, die vaak nog sneller en stabieler is.

Er zijn diverse aanbieders van diensten op het gebied van VoIP mobiel. Sommige partijen hebben speciale apps ontwikkeld, die het gebruik van VoIP diensten vergemakkelijken. Denk hierbij aan populaire aanbieders zoals Skype en VoipBuster. Andere aanbieders verstrekken een eenvoudig browseradres om toegang te krijgen tot de VoIP diensten.

VoIP via de mobiele telefoon is een technologie die de laatste jaren snel furore maakt, zowel onder particuliere gebruikers als het bedrijfsleven. Dit komt onder meer door de Nederlandse regels op het gebied van netneutraliteit, die stellen dat internetproviders bellen via VoIP niet mogen verhinderen. Voorheen werd VoIP bellen vaak verboden door telefoonmaatschappijen, die bang waren om inkomsten te verliezen door de concurrentie van VoIP. Voorspeld wordt dat deze inkomsten in de komende jaren alleen nog maar verder zullen dalen, waardoor deze maatschappijen op zoek zullen moeten naar nieuwe verdienmodellen.

In de tussentijd hebben de telefoniebedrijven limieten gesteld aan de data-abonnementen van gebruikers, vooral om te vermijden dat mensen al te vaak via VoIP bellen. In de toekomst zullen deze limieten onder druk van nationale en internationale wetgeving waarschijnlijk worden opgeheven.

Voordelen

Lage telefoonkosten

Een belangrijk voordeel van mobiel bellen via VoIP is de forse kostenbesparing op telefoonkosten. Naast de vaste of variabele kosten voor de dataverbinding is er immers geen sprake van kosten voor telefonie wanneer er peer-to-peer gebeld wordt naar een andere gebruiker. Sommige providers koppelen VoIP telefonie aan het openbare telefonie netwerk, om zo via internet ook vaste en mobiele telefoonnummers te kunnen bellen. In dat geval is er naast de kosten voor de dataverbinding ook sprake van telefoonkosten.

Over het algemeen liggen de prijzen voor bellen via een VoIP provider echter erg laag. Want niet alleen het bellen naar vaste nummers, maar ook het bellen naar mobiele nummers is een stuk goedkoper bij bellen via VoIP. Daarbij is het mogelijk om zonder bijkomende kosten het nummer van een vaste telefoonlijn naar een mobiel toestel te laten doorschakelen. Ook kunnen collega’s via VoIP mobiel onderling gratis bellen, gesprekken doorschakelen of conference-calls organiseren.

Mobiele gesprekskwaliteit

We hebben reeds bij SIP trunking uitgelegd dat de kwaliteit van VoIP gesprekken een stuk hoger ligt dan die van telefoongesprekken via een traditionele telefoonlijn. Want terwijl conventionele gesprekken via een koperverbinding verlopen, maken VoIP gesprekken gebruik van een glasvezel verbinding. Bij mobiele gesprekken is het kwaliteitsverschil bovendien nóg groter dan bij vaste telefonie. Vaak worden conversaties via de mobiele telefoon verstoord door slecht bereik en wegvallende verbindingen. Wanneer er sprake is van een stabiele internetverbinding, bijvoorbeeld via WiFi, worden mobiele gesprekken via VoIP niet gehinderd door dergelijke ongemakken. Bovendien zullen de gesprekspartners elkaar beter kunnen verstaan door de hogere kwaliteit van de spraak.

De kwaliteit van een telefoongesprek wordt uitgedrukt in een zogenaamde MOS-waarde. Deze waarde heeft een bereik van 0 tot 5 en geeft het kwaliteitsverschil duidelijk weer. Want terwijl conventionele mobiele gesprekken een MOS-waarde van 3.7 hebben, wordt er aan mobiel bellen via VoIP een MOS-waarde van 4.2 toegekend. Op het eerste gezicht misschien een klein verschil, maar in de wereld van de telefonie is dit het verschil tussen een telefoongesprek van redelijke kwaliteit of van uitstekende kwaliteit.

Mogelijkheden

Videobellen is erg eenvoudig met een mobiele telefoon en een VoIP programma. De meeste moderne telefoons beschikken immers over een ingebouwde (video)camera en maken gebruik van populaire platforms zoals Android of iOS. Voor deze mobiele besturingssystemen is een overvloed aan gratis en betaalde VoIP software beschikbaar. Maar ook Blackberry OS, Symbian en Windows Phone bieden mogelijkheden op het gebied van VoIP. Met slechts enkele handelingen kan dus snel en eenvoudig een videogesprek gestart worden. En dat geheel kosteloos!

Nadelen

De apps op een mobiele telefoon die noodzakelijk zijn om gesprekken via Voice over IP te kunnen voeren, vormen een vrij grote belasting voor de interne processor van de telefoon. Hierdoor zal de batterijduur van de telefoon sneller afnemen dan wanneer er een gesprek via de normale telefoonlijn wordt gevoerd. Voor de meeste telefoons geldt echter dat er nog steeds meerdere uren via VoIP gebeld kan worden.

Bij de voordelen beschreven we hoe mobiel VoIP bellen een hogere MOS-waarde heeft dan traditioneel mobiel bellen. Hier geldt echter een kleine kanttekening, want de kwaliteit is mede afhankelijk van de codec die gebruikt wordt. De hoogste kwaliteit wordt gegarandeerd door de zogenaamde A-law codec. Maar hoe hoger de kwaliteit, des te meer bandbreedte benut wordt.

Wanneer de internetverbinding dus in minder bandbreedte voorziet, kan het nodig zijn om een kwalitatief inferieure codec te gebruiken zoals de g729 codec. Deze gebruikt slechts 20% van de bandbreedte van de eerder genoemde A-law codec, maar heeft een lagere MOS-waarde van 3.6. Dit is nog steeds alleszins redelijk te noemen. Voor het maken van een afgewogen keuze is het dus belangrijk te streven naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding en te analyseren welk aspect zwaarder weegt. Dit zal per bedrijf en individu verschillen. Over het algemeen geldt dat zakelijk glasvezel voor de meeste bedrijven de beste optie is.

Een ander mogelijk nadeel is de afhankelijkheid van een stabiele internetverbinding. Een standaard telefoongesprek via VoIP heeft niet enorm veel bandbreedte nodig, maar bij videobellen via VoIP wordt dit sneller een probleem. Naast de spraak moet er dan immers ook beeld verzonden worden, wat de hoeveelheid datapakketjes flink vergroot. Gelukkig ligt er in Nederland een uitstekend netwerk met nagenoeg landelijke dekking. Op bijna elke plek is het dan ook mogelijk om over een snelle en stabiele internetverbinding te beschikken. Ook verschijnen er op steeds meer publieke locaties gratis WiFi spots en beginnen snelle 4G-verbindingen de norm te worden.

Bellen via een VoIP provider wordt dus steeds toegankelijker en eenvoudiger. Voor particuliere gebruikers is VoIP in veel gevallen al een betere oplossing dan conventioneel bellen. Voor zakelijke toepassingen is dit nog de vraag, omdat hier hogere standaarden worden gesteld aan de stabiliteit van de verbinding. Wanneer er echter een goede internetverbinding aanwezig is, zou dit geen probleem moeten vormen.