Software

De meeste software om te bellen via internet maakt gebruik van het standaard SIP protocol. Hieronder volgt een lijst van de meest gebruikte programma’s voor Voice over IP. Let wel: deze VoIP software is met name gericht op de markt voor particuliere gebruikers. Zakelijke gebruikers en bedrijven hebben vaak behoefte aan professionelere oplossingen.

Skype

skype

Iedereen kent het begrip ‘skypen’. Dit heeft een goede reden, want Skype is al jarenlang marktleider op het gebied van bellen via internet. Het programma heeft over de hele wereld miljoenen gebruikers en lijkt alleen maar populairder te worden. De software is compatible met verschillende besturingssystemen voor desktopcomputers zoals Windows, OS X en Linux en kan ook worden geïnstalleerd op smartphones en tablets met Android en iOS. Een nadeel zijn de vele commerciële boodschappen en advertenties die de gratis versie kent, maar voor een klein bedrag per maand kan ook een reclamevrije versie worden gebruikt. Bovendien is de geluidskwaliteit van gesprekken via Skype uitstekend te noemen.

VoipBuster

VoipBuster

Van oudsher was VoipBuster ontwikkeld om via computers met elkaar te kunnen bellen. In een later stadium besloten de ontwikkelaars de functionaliteit uit te breiden en een app te maken voor gebruik op een mobiele telefoon. Hoewel telefonietarieven altijd erg veranderlijk zijn, hanteert VoipBuster over het algemeen lagere tarieven dan concurrent Skype, terwijl de gesprekskwaliteit prima is.

Viber

viber

Viber vertoont veel overeenkomsten met Skype en VoipBuster. Het programma heeft nog niet zoveel gebruikers als zijn concurrent, maar dit komt met name doordat het een jongere onderneming is. De verwachting is dat Viber in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Ook Viber ondersteunt alle gangbare besturingssystemen voor apparaten als computers, mobiele telefoons en tablets. Er is wel voorzichtige kritiek op Viber omdat de software het adresboek van gebruikers op de eigen server zet. Volgens Viber is dit van tijdelijke aard en wordt de informatie verwijderd wanneer een gebruiker het programma de-installeert. Toch lijkt een waarschuwing met betrekking tot privacy hier op zijn plaats.

Fring

fring

In tegenstelling tot Viber is Fring een programma met een verleden dat al wat langer teruggaat. Het programma is eenvoudig van opzet, waardoor er snel en gemakkelijk met andere gebruikers gebeld kan worden. Net als bij concurrenten zoals Skype is het mogelijk om te chatten, videobellen of met meerdere mensen tegelijk telefoongesprekken te voeren. Het voornaamste nadeel is dat het programma met name gericht is op de Amerikaanse markt. Een Nederlandse versie is dus niet beschikbaar. Wel is de software compatible met verschillende platforms en besturingssystemen.

Tango

tango

Tango is meer dan een VoIP programma; het kan gezien worden als een compleet sociaal netwerk. Het is niet alleen mogelijk om met andere gebruikers tekstberichten uit te wisselen en telefoon- en videogesprekken te voeren, maar ook kunnen er statusberichten en verschillende media op een eigen wall worden geplaatst. Ook spelletjes spelen en muzikale berichten sturen met behulp van Spotify behoort tot de mogelijkheden. Dit sociale aspect zorgt ervoor dat gebruikers snel in contact komen met andere mensen, wat vervolgens weer tot chatten of bellen kan leiden. Tango staat bovendien bekend om de uitmuntende gesprekskwaliteit.